Grönsakssoppa med skalchips

Grönsakssoppa med skalchips

1 tim Huvudrätt
En snabb soppa som du kan anpassa efter dina favoriter i rotfruktshyllan. Skalchipsen ger god crunch på toppen och det bästa av allt – inget svinn!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/gronsakssoppa-med-skalchips/

Gör så här

Soppa:
  • Skiva purjolöken tunt, spara lite grönt till garnering.
  • Tvätta och skala potatis, persiljerot och morot, spara skalen till chips. Tärna rotfrukterna i ca 1x1 cm stora tärningar.
  • Fräs purjolök och rotfrukter med timjan i smör- och rapsolja ca 2 min i en stor kastrull.
  • Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka 5-8 min. Tillsätt dl 1½ smetana. Pressa i vitlök.
  • Låt sjuda och tillsätt ärter precis innan servering. Smaka av med salt och peppar.
Skalchips:
  • Häll oljan i en kastrull. Värm till ca 140°.
  • Fritera skalen krispiga ca 5 min. Låt rinna av på hushållspapper och salta.
  • Toppa soppan med resten av purjolöken och servera med resten av smetanan och skalchipsen.
Klart!
Energi:

405 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 33 g
Fett: 26 g

Ingredienser

Purjolök
100 g
Potatis
400 g
Persiljerötter
150 g
Morot
100 g
Torkad timjan
1 tsk
1 msk
Vatten
1 liter
Grönsaksbuljong
1 tärning
2 dl
Vitlöksklyfta
1
Frysta ärter
100 g
Salt
1 krm
Svartpeppar
1 krm
Skalchips:
Rapsolja
1½ dl
Salt
2 krm