Filodegspaj shakshuka

Filodegspaj shakshuka

1 tim Buffé Huvudrätt
Shakshuka är en kryddig tomatgryta med bakade ägg. Här serveras den som paj i underbart frasigt filodeg. Lika god att servera varm som ljummen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/filodegspaj-shakshuka/

Gör så här

  • Värm ugnen till 175°.
  • Smält smöret i en stekpanna. Pensla en pajform, ca 30 cm i diameter, med lite smör.
  • Pensla varje filodegsark med smör . Lägg omlott i formen. Rulla upp degkanterna och pensla med smör. Nagga botten med en gaffel.
  • Förbaka pajskalet i nedre delen av ugnen ca 15 min.
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs den gula löken i en stekpanna. Tillsätt vitlök, kryddor, harissa och tomatpuré. Fräs 1-2 min.
  • Häll på tomater, vatten och salt. Låt puttra ca 15 min utan lock till en tjock tomatsås.
  • Smula 2/3 av osten i pajskalet. Häll över tomatsåsen.
  • Gör 4 gropar i såsen. Knäck ett ägg i varje grop.
  • Grädda pajen i nedre delen av ugnen 8-10 min. Äggvitan ska stelna men gulorna ska vara krämiga.
  • Toppa pajen med resterande ost, persilja och granatäpple.
Klart!
Energi:

510 kcal

Protein: 17 g
Kolhydrater: 33 g
Fett: 33 g

Ingredienser

100 g
Filodeg
6 ark
Gul lök
1
Vitlöksklyftor
3
Paprikapulver
2 tsk
Malen koriander
1 tsk
Malen spiskummin
1 tsk
Harissa
1 msk
Tomatpuré
1 msk
Krossade tomater
1 burk
Vatten
4 msk
Salt
1 tsk
Svartpeppar
150 g
Ägg
4
Hackad bladpersilja
½ dl
Granatäppelkärnor
½ dl