• Artiklar
  • Lök – olika sorter och användningsområden
Matskola

Lök – olika sorter och användningsområden

Lök – olika sorter och användningsområden

Lök går att använda till så mycket, det är en av kökets bästa ingredienser. Se bara till att ha en vass kniv när du hackar lök, då blir det snygga bitar och färre tårar. Här kan du läsa om olika sorters lök, när de passar bäst och hur du tillagar dem.

Gul lök

Gul lök är en basvara som kan användas i nästan all mat. Många recept på soppor, grytor och såser börjar med att man ska finhacka och fräsa gul lök i lite smör. Att fräsa betyder att löken ska blir mjuk och genomskinlig, den ska inte få färg. Rör ofta i pannan och tillsätt lite vatten om löken börjar brännas. Du kan även bryna löken – det betyder att den ska steka länge på lite högre temperatur så att den karamelliseras och blir extra söt.

Rödlök

Rödlök smakar lite mildare än sin gula släkting. Den är dekorativ och därför skivar man den gärna tunt eller hackar fint och blandar i sallader och sillinläggningar. Du kan steka rödlök, vilket ger den en söt och rund smak, men den blir brunaktig och ser inte så god ut. Rödlök gör sig absolut bäst i kall mat. Inlagd eller picklad rödlök får en fin rosa färg och härlig smak.

Schalottenlök

En mindre lök med mild löksmak som älskas av många kockar. Schalottenlöken består av tunnare skikt jämfört med gul lök, det gör att det går lättare att hacka den riktigt fint. Schalottenlök är en given ingrediens i bearnaisesås och andra klassiska smörsåser. I dessa såser låter man finhackad schalottenlök koka ihop med vinäger och kryddor innan man tillsätter smöret. Experimentera med smaker och testa att byta ut den gula löken mot schalottenlök i matlagningen.

Bananschalottenlök är en större och mer avlång variant av den vanliga schalottenlöken. Den har samma fina löksmak.

Gräslök

Gräslök har en mild löksmak och en vacker, mörkgrön färg. Hackad eller klippt i små bitar kan man blanda ner den i kalla såser eller strö den i en sallad eller en sillinläggning. Gräslöken tappar fort sin vackra färg när den hamnar i en varm sås eller soppa. Tillsätt därför de små gräslöksbitarna sist i varm mat, precis innan grytan ställs på bordet. Använd en vass kniv eller sax för att få snygga gräslöksbitar. En slö kniv gör att bitarna blir mosiga och tråkiga. Du kan även frysa gräslök och använda senare om det blir över.

Purjolök

Purjolök har en mild löksmak och ger god smak åt soppor och grytor. Den kan även strimlas fint och blandas ner i en sallad. Det är framförallt den vita delen av purjon som används, men ta gärna med en del av det gröna också. Purjolökens nedre del är vit, det beror på att odlaren lagt jord runt löken. Därför är det ofta sand och jord mellan lagren som måste sköljas bort. Ett enkelt och effektivt sätt att få bort sanden är att skära purjolöken i tunna skivor och sedan lägga dem i en skål med kallt vatten. Rör runt med handen, ta upp och krama ur lökringarna.

Vitlök

Vitlök har sin egen smak och doft och är helt oumbärlig i sydländsk matlagning. I Sverige har den odlats sedan 1300-talet för sina hälsobringande egenskaper. Vitlökssmaken blir starkare ju mer sönderdelad löken är. Det blir alltså lite mildare smak om man hackar klyftorna istället för att mosa dem i en vitlökspress. Genom att röra ner några pressade vitlöksklyftor vid slutet av tillagningen av till exempel en fiskgryta eller tomatsås får man en starkare vitlökssmak jämfört med om vitlöken är med från början.

Förvara lök

Förvara lök i torra och svala utrymmen, till exempel i skafferiet eller en låda. Är det riktigt svalt kan löken hålla i upp till 6 månader. Undvik att lägga den i ett fuktigt kylskåp.

Varför gråter vi när vi hackar lök?

Lök innehåller socker och det är sockret som brunfärgas vid stekningen. Lök innehåller svavelhaltiga ämnen som sprider sig i luften när vi börjar skära i den. Att vi börjar gråta beror på att kroppen utsöndrar tårar för att skydda ögonen mot de stickande ämnena.

Det finns många tips på hur man ska göra för att gråta mindre: att till exempel använda cyklop eller att hålla fast en tändsticka i munnen. Cyklopet är bra eftersom det skyddar ögonen, men ett annat sätt att gråta mindre är att hacka löken snabbt. Använd en vass kniv så går det lättare. En slö kniv mosar ihop löken och det gör att mer av de stickande ämnena kommer ut i luften.