Entrecote med chimichurribearnaise

Entrecote med chimichurribearnaise

45 min
I Argentina gör de en väldigt god ört- och chilisås – chimichurri. Såsen är god som den är men blir ännu godare om man blandar den med en annan sås, den franska bearnaisen. Ett världsligt möte som såklart är väldigt gott till kött men också passar bra till stekt lax eller stekta portabella svampar.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/entrecote-med-chimichurribearnaise/

Gör så här

  • Ta fram köttet ur kylskåpet ca 1 tim innan tillagning.
  • Salta och peppra köttet och stek i en stekpanna ca 1 min på varje sida.
  • Tillsätt smör, vitlök och timjan och låt köttet steka i smör- och örtblandningen 4-6 min.
  • Vänd köttet några gånger under tiden, låt vila.
  • Gör under tiden chimichurribearnaisen.
Chimichurribearnaise:
  • Smält smöret och ställ åt sidan.
  • Koka upp vinäger, schalottenlök, vitlök, torkad dragon och peppar i en kastrull. Koka ihop till hälften och sila bort kryddor och lök. Låt svalna.
  • Vispa upp äggulorna med lite vatten i en värmetålig skål.
  • Tillsätt vinägerblandningen och ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten.
  • Vispa utan uppehåll tills såsen tjocknar. Ta från värmen och häll långsamt i det smälta smöret under vispning.
  • Blanda försiktigt ner de hackade örterna i såsen och rör i lime- och citronsaften. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär köttet i skivor och servera med såsen.
Klart!
Energi:

635 kcal

Protein: 35 g
Kolhydrater: 2 g
Fett: 54 g

Ingredienser

Entrecote, ca 600 g
2 skivor
Salt och svartpeppar
50 g
Krossad vitlöksklyfta
1
Färsk timjan
4 kvistar
Chimichurribearnaise:
200 g
Vitvinsvinäger
3 msk
Hackade schalottenlökar
2
Krossad vitlöksklyfta
1
Torkad dragon
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
Äggulor
4
Hackad färsk dragon
1 msk
Hackad färsk oregano
1 msk
Hackad färsk mynta
1 msk
Hackad färsk persilja
1 msk
Lime
pressad saft av ½
Liten citron
pressad saft av ½