Citron- och vallmokaka

Citron- och vallmokaka

1 tim Mellanmål Efterrätt
Denna underbart saftig, syrlig och mjuka citron- och vallmokaka blir lätt en favorit på fikabordet. Den håller sig saftig och god i flera dagar. Vallmofröna ger både god smak och ett vackert resultat.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/citron--och-vallmokaka/

Gör så här

  • Värm ugen till 175°.
  • Smörj en brödform, ca 2 liter.
  • Blanda ihop alla torra ingredienser. Ställ åt sidan.
  • Vispa smör, socker och finrivet citronskal på hög hastighet i cirka 3 min. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning.
  • Tillsätt de torra ingredienserna och mjölken. Blanda väl.
  • Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 1 timme och 15 min, tills den är helt genombakad.
  • Häll sockret i en kastrull. Tillsätt pressad saft från citronerna. Koka upp och låt koka ca 1 min.
  • Häll jämnt över kakan medan den fortfarande är i formen.
Glasyr:
  • Häll florsocker i en bunke. Tillsätt finrivet skal och pressad citronsaft. Vispa till en slät kräm.
  • Ta kakan ur formen och bred glasyren på den kalla kakan.
  • Strö över vallmofrön och låt torka innan kakan skärs upp.
Klart!

Ingredienser

Vetemjöl
4 dl
Mandelmjöl
3 dl
Bakpulver
1 tsk
Vaniljsocker
1 tsk
Blå vallmofrön
½ dl
Salt
½ tsk
225 g
Strösocker
5 dl
Ekologiska citroner
2
Ägg
4
1 dl
Strösocker
2 dl
Glasyr:
Florsocker
3 dl
Citron
1
Blå vallmofrön
2 msk