Ciabatta
Betyg  (23 st)

Mitt betyg:

Lägg i varukorg

Finns i din varukorg

Köp hem ingredienserna med mathem.se

Ciabatta

Så här bakar du Ciabatta med surdeg. Ciabatta är underbart goda helt naturella men också goda med lite hackade oliver eller soltorkade tomater i degen.

Receptet gäller för 8 st

Ingredienser

Surdeg:

  • 15 g jäst
  • 1 dl kallt vatten
  • 1 dl rågmjöl, fint

Ciabattadeg:

  • 1 msk olivolja
  • 1 12 tsk salt
  • 4 dl kallt vatten
  • 35 g jäst
  • 11 dl vetemjöl special
  • satsen med surdeg från dag 1

Gör så här:

Surdeg: Rör ut jästen i vattnet. Rör i mjölet. Täck över och låt stå i rumstemperatur ca 1 dygn. Ciabattadeg: Blanda olja, salt, vatten, surdeg och jäst i en bunke. Rör ner 10 dl av mjölet. Arbeta degen kraftigt. Degen blir ganska lös. Stjälp upp den på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Platta ut dem direkt på bakbordet till två avlånga kakor, ca 10x30 cm. Täck över med en bakduk och låt jäsa ca 1 tim. Skär varje kaka i 4 delar, tvärs över med en kniv så att varje del blir ca 8 cm bred. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över lite mjöl, täck över med en bakduk. Låt jäsa ytterligare ca 1 tim. Sätt ugnen på 225°. Grädda mitt i ugnen 15–20 min tills bröden fått lite färg och känns lätta. Låt bröden kallna på galler utan bakduk.

Tips:

Det går lika bra med grahamsmjöl som fint rågmjöl.

Källa: