Amerikansk pumpapaj

1 tim Efterrätt Fika
Amerikansk pumpapaj

Paj med pumpa, eller pumpkin pie på engelska, serveras enligt amerikansk tradition runt Thanksgiving men har blivit mer och mer populär även till Halloween. Jättegod paj som till smaken påminner om pepparkaka.

Ingredienser

Vetemjöl
3 dl
Strösocker
2 msk
125 g
Äggula
1

Fyllning:

Pumpa butternut eller muscat
250 g
Ägg
2
Strösocker
2 dl
Malen kanel
1 tsk
Malen ingefära
1 tsk
Salt
1 krm
Vetemjöl
2 msk
2 dl

Topping:

1 dl
Pumpakärnor, hackad
½ dl

Gör så här

  • Blanda ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en ugnssäker form, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Skala pumpan med vass kniv. Gröp ur kärnorna med sked. Grovhacka pumpan och koka den i lättsaltat vatten i 10 min.
  • Häll av vattnet i en sil, pumpan ska vara väl avrunnen. Mixa till en slät puré och låt svalna helt.
  • Tillsätt äggen i den avsvalnade pumpapurén, ett i taget. Blanda ner resten av ingredienserna och vänd ihop till en slät fyllning. Häll fyllningen i pajformen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 min. Låt kallna.
  • Toppa med vispad grädde och strö över pumpakärnor.
Markera receptet som tillagat

Toppa pajen med kanderade pumpakärnor för extra crunch. Gör såhär: Smält 2 msk socker i en stekpanna tills gyllene. Sänk värmen och tillsätt ½ msk smör, 1 krm salt och ½ dl pumpakrärnor. Rör om och fräs tills pumpakärnorna är gyllene. Häll upp på bakplåtspapper och separera dem med två gafflar. Låt svalna.

Näringsvärden, per bit

Energi:

389 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per bit
Fiber: - 1,5 g
Protein: 5,3 % 5,1 g
Fett: 55,9 % 24,6 g
Kolhydrater: 38,8 % 37,2 g
https://www.arla.se/recept/amerikansk-pumpapaj/