Chokladknäck

45 min
Chokladknäck

Kakao i smeten ger knäcken en rolig och god omväxling. Förvara färdig knäck torrt och svalt, men inte i kylen.

Ingredienser

2 dl
Ljus sirap
2 dl
Strösocker
2 dl
Kakao
2 msk
Rostad, hackad mandel
¾ dl
2 msk

Gör så här

  • Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull.
  • Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet. Koktid 20-35 min.
  • Tillsätt mandel och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.
  • Kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård.
Markera receptet som tillagat

Dubblera inte satsen utan koka i två omgångar istället, då slipper du misslyckas.

Näringsvärden, per st

Energi:

39 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per st
Fiber: - 0,2 g
Protein: 2,1 % 0,2 g
Fett: 40,7 % 1,8 g
Kolhydrater: 57,2 % 5,5 g
Chokladknäck
Video Bästa knäcktipsen

Vår provkökskock Lotta ger dig alla knepen för att lyckas med julens godaste knäck. God jul från oss på Arla!

https://www.arla.se/recept/chokladknack/