Mjuk chokladkola

Mjuk chokladkola

40 min
Mjuk chokladkola när den är som allra bäst. Krämig, ljuvligt söt och försvinnande god! Toppad med flingsalt blir den oemotståndlig.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock, rör om då och då.
  • Kolan är klar när termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Koktid ca 20 min i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten.
  • Ta grytan från värmen.
  • Hacka chokladen och rör ner den i smeten. Rör tills den har smält.
  • Häll upp smeten i en form klädd med smör- eller bakplåtspapper ca 20 x 20 cm.
  • Låt den kallna och skär i bitar. Förvara kallt.
  • Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg till hård.
Klart!
Tips:

Strö över lite hackade hasselnötter för extra krispighet.

Energi:

59 kcal

Protein: 0,2 g
Kolhydrater: 7 g
Fett: 3 g
Video
Så lyckas du med kolan

Kocken Lotta ger dig alla knepen för julens segaste kola. God jul från oss på Arla!

Ingredienser

50 g
3 dl
Strösocker
3 dl
Ljus sirap
1 dl
Mörk choklad
100 g