• Artiklar
  • Vispa grädde – våra bästa tips och råd
Matskola

Vispa grädde – våra bästa tips och råd

Vispa grädde – våra bästa tips och råd

Finns det något godare än färsk, fluffig vispgrädde? Här får du våra bästa tips på hur du vispar den perfekt luftiga grädden, redo att serveras till dina favoritdesserter. Du får även svar på om det går att frysa vispad grädde, samt hur du vispar utan en visp.

Vispa grädde som ett proffs

  • Se till att grädden är ordentligt kyld – ju varmare grädden är desto svårare är den att vispa.
  • Ju högre fetthalt desto lättare är grädden att vispa. Grädde med lägre fetthalt, till exempel laktosfri grädde, kan ta längre tid att få så där riktigt fluffig.
  • Luta bunken lite när du vispar – då kan mer luft ta sig in och grädden blir luftigare.
  • Vispa långsamt – då är det lättare att märka när grädden börjar bli färdig.
  • Grädden är färdig när det går lätt att skapa små toppar med vispen. Se fler tips i videon nedan.

Vispa grädde – så gör du0:24

Frysa vispad grädde – går det?

Det går bra att frysa in vispad grädde, den kan dock kräva lite omrörning för att återfå sin fluffighet.

Vispa grädde utan visp

Har du ingen visp? Ingen fara! Ta någon form av förpackning du har hemma, till exempel en glasburk, fyll upp den till hälften med grädde och skaka tills det blir fluffigt. Det går även utmärkt att vispa grädde med stavmixer.

Överbliven vispad grädde?

Utöver att vispad grädde går utmärkt att frysa in, kan du använda den i massor av maträtter. Släng ner det i en gryta, en gratäng, eller servera till en dessert.

Mer läsning