Gå lite bananas när du lagar köttfärssås. Här är smaksättare du kan göra din köttfärssås ännu godare med.
Få smaken att djupna
Sojasås, balsamico, rött eller vitt vin, worcestershiresås och fermenterad vitlök gör att smakerna djupnar.
Ge en touch av umami
En parmesankant som får puttra med i såsen sätter fin umamismak på köttfärssåsen, samma med sardeller eller sardellpasta som också ger till sälta.
Umami är lika gott som den är svår att beskriva. Men idag har den fått status som den femte grundsmaken och gör de flesta rätter lite extra goda.
Hackade svarta oliver ger liksom sardeller sälta och sting.
Krydda ännu mer utanför boxen
Prova att pimpa köttfärssåsen med en gnutta asiatisk fisksås, äppeljuice, torkad stjärnanis eller kaffe . Sältan i fisksåsen och sötman i äppeljuicen förhöjer båda smaken, stjärnanisen ger en lite parfymerad smak och kaffet en spännande ton.
Glöm inte klassikerna
Örtkryddor som rosmarin, timjan, basilika, oregano, lagerblad, paprikapulver, chilipulver, chiliflakes, vitlökspulver och lökpulver. Och svartpepparen måste vara nymald, då har den mer sting.
Tips!
Här hittar du en jättegod köttfärssås med rosmarin!
Tre snabba om köttfärssås
1. Vilken buljong är bäst?
Kött- eller kalvbuljongtärningar eller flytande kalv- eller oxfond. Ett gammalt djungeltrick är att använda kycklingbuljong eller -fond för extra mustig smak.
2. Ska det vara bacon i ?
Svaret är ja, i alla fall om du vill att det ska smaka lite rökigt. Bacon kan ersättas med sidfläsk eller pancetta, italienskt sidfläsk som ofta är kryddat med till exempel vitlök eller fänkål. Eller med lite hackad salami.
3. Grädde eller inte i köttfärssåsen?
Det ingår inte i originalreceptet men några skedar grädde gör såsen len och frahäver smakerna. Crème fraiche eller syrad grädde ger en lite friskare smak. Det går att också att ha lite mjölk i såsen.