• Artiklar
  • Laga mat ute – så lyckas du med matlagning i naturen

Laga mat ute – så lyckas du med matlagning i naturen

Laga mat ute – så lyckas du med matlagning i naturen Du hittar goda recept att laga utomhus längre ner på sidan!

Ska du på vandring eller planerar du en mysig dagsutflykt i naturen? Oavsett så är det lika viktigt med en god måltid. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du kan förbereda din friluftsmat hemma och hur du enkelt lagar den på plats!

Preppa maten hemma

För att det ska vara så enkelt som möjligt att laga mat utomhus kan du förbereda vissa delar av matlagningen innan du går hemifrån. De flesta råvaror går bra att hacka och skiva hemma så du slipper göra det på plats. Förvara dem i matlådor eller påsar som du kan ta fram när det blir dags för matlagning. Tänk på att packa efter måltider så gör du jobbet ännu enklare. Ett annat enkelt tips som höjer nivån på din frilufsmat är kryddor – men istället för att släpa med flera olika kryddburkar kan du göra en egen kryddblandning och förvara i en liten burk.

Glöm inte att packa:

  • Soppåsar så att du kan ta med ditt skräp, men också till smutsig disk.
  • Tändstickor till grill eller stormkök.
  • Papper eller våtservetter.
  • Vatten, förutom att dricka själv, är bra att ta med för att kunna släcka en eld.
  • Bestick, mugg, kåsa eller tallrikar.
  • Sittunderlag.
  • Kylbox eller kylväska att förvara maten.

Laga mat över öppen eld

Kanske det mest idylliska sättet att laga mat ute! Om du inte ska ta med en egen portabel grill så kan det vara bra att kolla upp vilka möjligheter som finns på platsen du ska besöka. Om det finns eldplats med grillplatta och ved eller om du behöver ta med något själv. Om du inte ska gå så långt kan en panna eller gryta i gjutjärn vara bra att ta med då de passar perfekt över en öppen eld eftersom de tål eldens hetta. Njut av en god rökig smak på maten och glöm inte att släcka elden noga när du är klar!

Stormkok-1440x700

Lyckas med stormköket med våra enkla tips.

Laga mat på stormkök – tips för att lyckas!

  • Placera stormköket på en stabil yta.
  • Se till att ha tillräckligt med bränsle med dig.
  • Stek lite i taget så går det fortare och maten får en godare stekyta.
  • Använd ett litet vindskydd i plåt runt stormköket för att minska risken att lågan släcks.
  • Ha alltid vatten nära till hands för att kunna kyla av kokkärl efter användning eller till att släcka eventuell eld.
  • Glöm inte att rengöra delarna du använt för att slippa smuts eller tråkiga lukter till nästa matlagning.
  • Är det första gången du använder ett stormkök? Provlaga hemma eller i närheten av hemmet innan du ger dig ut på en resa för att lära känna ditt stormkök och få en känsla för hur lång tid det tar att använda det.

Åtta enkla recept att laga utomhus

1. Frukost i det fria

Släng ihop en frukostburrito med valfritt innehåll och stek snabbt på båda sidor.

2. Utomhusklassikern korv med bröd

Lyxa till det med roliga tillbehör som röror, potatismos och picklade grönsaker.

3. Grillade mackor

Ta med färdigberedda mackor som du sedan tillagar över öppen eld eller steker i stormköket.

4. Smaskiga soppor

Soppor kan du ta med färdiglagade och enkelt värma upp på plats.

5. Krabbelurer

Med en färdig smet fixar du det här söta mellanmålet på nolltid.

6. One pot pasta

En god pastarätt där allt lagas i samma gryta är perfekt till ett stormkök eller en gryta över elden.

7. Baka bröd under bar himmel

Ta med dig färdig deg och baka över öppen eld.

8. Enkel efterrätt

Grillad banan med choklad är en älskad uteklassiker!

Se våra goda tips till din nästa picknick!