Smör- och ingefärskaramelliserat äpple med vaniljkräm

Smör- och ingefärskaramelliserat äpple med vaniljkräm

30 min Efterrätt
En snabblagad och härlig dessert som funkar till både vardag och fest! Äpplet karamelliseras i stekpanna och får sting av inlagd ingefära, gari, och serveras med en underbar hemrörd vaniljkräm.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/smor--och-ingefarskaramelliserat-apple-med-vaniljkram/

Gör så här

Vaniljkräm:
  • Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången. Lägg i en kastrull med mjölk och socker. Värm upp och låt mjölkblandningen dra en liten stund.
  • Blanda äggulor med majsstärkelse i en bunke.
  • Sila den varma mjölken över äggulorna under omrörning. Vispa till en slät smet och häll tillbaka i kastrullen.
  • Värm på medelvärme under vispning, ca 2 min, tills det tjocknar. Låt kallna.
Karamelliserat äpple:
  • Kärna ur och skär äpplena i bitar.
  • Smält sockret på medelvärme i en stekpanna. Tillsätt smör, hackad gari och äpple. Sjud tills äppelbitarna mjuknat men inte blivit mos.
  • Ta från värmen och låt svalna i lagen.
Rostade havregryn:
  • Värm ugnen till 150°.
  • Smält smöret och blanda med havregryn, socker och kanel på en plåt. Rosta i ugnen ca 10 min. Rör om några gånger under tiden. Låt svalna.
  • Lägg karamelliserat äpple i skålar och klicka eller spritsa på rikligt med vaniljkräm. Toppa med rostade havregryn.
Klart!
Energi:

660 kcal

Protein: 7 g
Kolhydrater: 82 g
Fett: 33 g

Ingredienser

Vaniljkräm:
Vaniljstång
½
3 dl
Strösocker
¾ dl
Äggulor
3
Majsstärkelse
½ dl
25 g
Karamelliserat äpple:
Äpplen
3
Strösocker
1½ dl
50 g
Hackad gari, inlagd ingefära
1 msk
Rostade havregryn:
50 g
Havregryn
2 dl
Strösocker
1 msk
Malen kanel
1 tsk