Småfranska

Småfranska

60+ min Mellanmål Frukost
Småfranska är ett lättbakat bröd med oändliga variationsmöjligheter. I detta recept har vi valt att hålla oss till en klassisk fralla, men det funkar utmärkt att använda andra mjölsorter eller byta ut vallmofröna mot andra frön. Servera småfranskorna varma med smör och en god lagrad ost!
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/smafranska/

Gör så här

  • Smält smöret i en liten kastrull. Tillsätt vattnet och värm vätskan till fingervarmt.
  • Smula ner jästen i en degbunke. Häll i lite av degvätskan och lös upp jästen
  • Tillsätt resterande vätska, äggula och honung.
  • Häll i mjölet i omgångar och arbeta degen ca10 min i maskin, eller 15 min för hand. Tillsätt saltet på slutet.
  • Täck över degbunken med plastfolie. Låt jäsa ca 30 min i rumstemperatur.
  • Mjöla arbetsbänken och knåda degen lätt. Dela degen i 15 lika stora bitar. Forma till runda frallor.
  • Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med plastfolie och låt jäsa ytterligare 30 min
  • Värm ugnen till 225°.
  • Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
  • Grädda småfranskorna i mitten av ugnen ca 10 min.
  • Servera nybakade småfranskor med smör och ost. Frys in de bröden som inte går åt.
Klart!

Ingredienser

25 g
Vatten
4 dl
Jäst
50 g
Äggula
1
Honung
1 msk
Vetemjöl
10 dl
Salt
1 tsk
Pensling:
Ägg
1
Vallmofrön
1 dl