Rågsiktskakor

Rågsiktskakor

60+ min Mellanmål Frukost
Servera gärna dessa saftiga råksiktskakor med smör, lagrad ost och marmelad. Perfekt till kvällsfikat.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/ragsiktskakor/

Gör så här

  • Värm mjölken till max 37°. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt mjölk och sirap. Rör om tills jästen löst sig.
  • Tillsätt rågsikten lite i taget. Blanda raskt ihop till en deg. Klicka i smöret. Salta och arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela i fyra delar. Platta ut till runda kakor, 17–20 cm i diameter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  • Stansa ut ett hål i mitten av brödet, ca 4 cm i diameter. Nagga brödkakorna med en gaffel. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  • Värm ugnen till 225°.
  • Grädda mitt i ugnen 12–14 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Klart!

Det är gott att krydda degen med 2 tsk fänkålsfrön och 1 tsk hel anis. Fröna kan vara hela eller stötta i mortel.

Energi:

858 kcal

Protein: 22 g
Kolhydrater: 144 g
Fett: 18 g

Ingredienser

5 dl
Jäst
50 g
Ljus sirap
½ dl
Rågsikt
ca 13 dl
100 g
Flingsalt eller 0,5 msk vanligt salt
1 msk