Persiljejärpar

Persiljejärpar

40 min Huvudrätt
Saftiga och smakrika persiljejärpar som är en riktig husmansklassiker. Passar fint både till vardag och fest.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/persiljejarpar/

Gör så här

  • Värm ugnen till 150°.
  • Häll grädden i en bunke. Blanda ner ströbröd, ägg, tomatpuré, salt och peppar. Låt stå ca 5 min. Hacka persiljan. Blanda ner färs och persilja i bunken. Forma till 12 järpar med blöta händer.
  • Hetta upp smör i en stekpanna. Bryn järparna runtom i omgångar. Lägg över i en ugnsform och laga klart i ugnen, ca 15 min.
Potatismos:
  • Skala potatisen och skär i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten, 10-15 min.
  • Häll av vattnet och pressa potatisen genom purépress eller mosa med en stöt direkt i kastrullen.
  • Värm mjölk och smör och rör ner i potatisen. Salta och smaka av med peppar. Rör eller vispa moset luftigt.
  • Servera järparna med potatismos, saltgurka och rårörda lingon.
Klart!

Servera gärna järparna med gräddsås!

Energi:

717 kcal

Protein: 33 g
Kolhydrater: 63 g
Fett: 35 g

Ingredienser

Blandfärs
500 g
Kelda® matlagningsgrädde
2 dl
Ströbröd
1 dl
Ägg
1
Tomatpuré
2 msk
Salt
1 tsk
Svartpeppar
½ tsk
Färsk persilja
1 kruka
Potatismos:
Mjölig potatis
1 kg
2 dl
25 g
Salt
1 tsk
Svartpeppar
Till servering:
Saltgurkor eller pressgurka
Rårörda lingon