Nässelsoppa

Nässelsoppa

Huvudrätt Förrätt
Ta vara på all näring som finns i naturen så här års och frossa i nässlor. De behöver absolut inte vara späda! Ta på dig ett par rejäla handskar och repa av bladen. Den här klorofyllsprängda soppan smakar vår och blir extra lyxig med lite svensk sparris och pocherat ägg. Vill du laga denna soppa under en annan del av året kan du byta ut nässlor och ramslök mot bladspenat. Detta recept är skapat av Jessie Sommarström, Årets kock 2022.
Jessie  Sommarström
Jessie Sommarström Årets kock
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/nasselsoppa/

Gör så här

  • Skala och hacka löken.
  • Hetta upp 2 msk smör i en kastrull och fräs löken mjuk tillsammans med fänkålsfrön. Tillsätt kycklingbuljong och grädde. Låt koka ihop 6-8 min.
  • Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Förväll nässlor och kirskål i ca 1 min. Lyft upp med hålslev och lägg i en sil eller durkslag. Pressa ut så mycket vätska som möjligt med en slev.
  • Lägg nässlor och kirskål i en blender, häll på gräddbuljongen tillsammans med gräslök, crème fraiche och 2 msk smör. Mixa länge tills du får en fin grön färg och soppan är helt slät. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Pocherat ägg:
  • Koka upp vatten i en rymlig kastrull.
  • Blanda ättikssprit och vatten en skål. Knäck ner äggen i skålen med ca 30 sek mellanrum. Låt ligga ca 3 min.
  • Sänk värmen på kastrullen, vattnet får inte koka endast sjuda. Gör en virvel i vattnet med en visp och stjälp försiktigt ner äggen och ättiksvattnet i kastrullen, låt dra i ca 3 min.
  • Lyft upp äggen med en hålslev och lägg i botten på djupa tallrikar.
Servering:
  • Ansa sparrisen och skär av den träiga foten. Stek den hastigt i smör, salta och skär ev i bitar.
  • Toppa de pocherade äggen i tallrikarna med stenbitsrom och sparris.
  • Häll på den varma soppan vid bordet.
Klart!

Spara ev de minsta och finaste av kirskålstopparna till garnering.

Energi:

393 kcal

Protein: 13 g
Kolhydrater: 5 g
Fett: 36 g

Ingredienser

Schalottenlökar
2
4 msk
Hela fänkålsfrön
1 tsk
Kycklingbuljong
4 dl
1 dl
Nässlor
100 g
Kirskål eller nässlor
50 g
Färsk gräslök eller ramslök
½ kruka
½ dl
Salt och svartpeppar
Pocherat ägg:
Ägg, så färska som möjligt
4
Ättiksprit 12%
2 msk
Vatten
1 dl
Till servering:
Färsk grön sparris
4 stjälkar
1 msk
Röd stenbitsrom, eller tångkaviar
60 g