Mandelkaka med rårörda hjortron och vispad vaniljkräm

Mandelkaka med rårörda hjortron och vispad vaniljkräm

40 min Efterrätt
Sött, salt och syrligt i perfekt balans gör det här till en minnesvärd avslutning på en måltid av det lyxigare slaget. Garnera gärna med lite citronmeliss för ett ännu vackrare resultat.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/mandelkaka-med-rarorda-hjortron-och-vispad-vaniljcreme-fraiche/

Gör så här

Rårörda hjortron:
  • Börja med hjortronen. Blanda alla ingredienser. Låt stå i rumstemperatur tills hjortronen tinat och sockret lös sig i spadet. Rör om då och då.
Mandelkaka:
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Vispa mandelmassa, smör, mjöl och ägg med elvisp 5-7 min tills smeten är slät och luftig.
  • Smöra en avlång form, 10x30 cm. Häll ner smeten och baka i mitten av ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna och skär den i 2 cm tjocka skivor.
Vaniljkräm:
  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med baksidan av en kniv. Vispa vaniljfrön, crème fraiche och florsocker med elvisp tills crème fraichen är tjock och luftig.
Vid servering:
  • Lägg hjortron i botten på varje tallrik. Stek kakorna på båda sidor i lite smör tills gyllene. Bryt kakorna i mindre bitar och lägg på tallrikarna. Toppa med vaniljkräm, mandlar och citronmeliss.
Klart!
Energi:

820 kcal

Protein: 17 g
Kolhydrater: 62 g
Fett: 56 g

Ingredienser

Mandelkaka:
Mandelmassa, grovriven
300 g
150 g
Vetemjöl
¾ dl
Ägg
6
Rårörda hjortron:
Frysta hjortron
250 g
Strösocker
1 dl
Citron
finrivet skal och saft från ½
Vaniljkräm:
2 dl
Vaniljstång
1
Florsocker
1 dl
Topping:
Rostad och saltad mandel, grovhackad
1 dl
Ev. citronmeliss