Kyckling i ugn med sparris och rostad vitlökskräm

Kyckling i ugn med sparris och rostad vitlökskräm

60+ min Huvudrätt
Lättlagad och populär ”allt-på-en-plåt” middag med ljuvlig vitlökskräm. Istället för broccoli kan du ta blomkål eller små körsbärstomater eller dubbla mängden sparris.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kyckling-i-ugn-med-sparris-och-rostad-vitlokskram/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 190°.
  • Klipp eller skär kycklingen efter ryggbenet. Vik ut, tryck till och lägg kycklingen med skinnsidan upp på en plåt med bakplåtspapper.
  • Dela vitlöken på mitten. Plocka ut och finhacka två halva klyftor. Blanda smör, hackad vitlök, hälften av örterna, sambal oelek och 1 tsk salt.
  • Fördela hälften av smöret innanför skinnet på kycklingen. Salta och peppra kycklingen runtom. Tvätta, dela och lägg potatisarna runt kycklingen.
  • Klicka ut resten av smöret på potatisen. Lägg vitlökshalvorna på plåten. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 70 min.
  • Bryt av den nedre delen på sparrisen. Skär broccolin i mindre bitar. Lägg sparris och broccoli på plåten. Ta ut vitlökshalvorna. Tillaga ytterligare ca 10 min tills grönsakerna har fått lite färg och kycklingen är färdig.
  • Tryck ut vitlöksklyftorna ur skalet och mosa tillsammans med smetana och några matskedar sky från plåten. Smaka av med salt och peppar.
  • Strö resten av örterna och rivet citronskal på kycklingen och servera med potatis, grönsaker, rostad vitlökskräm och sky. Servera gärna med grönsallad till.
Klart!
Energi:

695 kcal

Protein: 39 g
Kolhydrater: 26 g
Fett: 48 g

Ingredienser

Hel kyckling
1
Hel vitlök
1
100 g
Färsk basilika, hackad
1 dl
Färsk persilja, hackad
1 dl
Salt
2 tsk
Svartpeppar
1 krm
Sambal oelek eller harissa
1 tsk
Färskpotatis eller delikatesspotatis
1 kg
Färsk sparris
250 g
Broccoli
250 g
2 dl
Citron, rivet skal
1