Kikärtssoppa med vitlökssmetana och rostade sesamfrön

Kikärtssoppa med vitlökssmetana och rostade sesamfrön

20 min Huvudrätt
Värmade soppa som du snabbt svänger ihop av kokta kikärtor. Krydda upp med lite timjan eller spiskummin för mer smak.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kikartssoppa-med-vitlokssmetana-och-rostade-sesamfron/

Gör så här

  • Skala och skär löken i bitar. Koka upp fond och vatten i en kastrull. Tillsätt löken och koka 1-2 min.
  • Skölj kikärtorna och låt rinna av. Lägg ner dem i kastrullen, koka upp och låt koka 1-2 min. Mixa soppan slät.
  • Skala och riv vitlöksklyftorna. Rör ihop dem med smetana.
  • Rosta sesamfröna i en torr, varm stekpanna.
  • Häll upp soppan i skålar och toppa med smetana, sesamfrön och ärtskott. Ringla över lite olivolja. Servera med bröd, färskost, gurka och krasse.
Klart!
Energi:

560 kcal

Protein: 10 g
Kolhydrater: 29 g
Fett: 44 g

Ingredienser

Gul lök
1
Grönsaksfond
2 msk
Vatten
7 dl
Kikärter, ca 400 g
1 burk
Vitlökssmetana:
Vitlöksklyftor
2
2 dl
Tillbehör:
Sesamfrön
2 msk
Ärtskott
40 g
Olivolja
Portionsbröd
4
75 g
Gurka i skivor
4 cm
Klippt krasse
½ ask