Helstekt gås med apelsinsås

Helstekt gås med apelsinsås

Mårten firar vi med en läcker gås och fruktiga tillbehör.
Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser
Betyg (2 st)

Mitt betyg:

Helstekt gås med apelsinsås

Mårten firar vi med en läcker gås och fruktiga tillbehör.

Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser

Antal portioner
  • 5 kg gås
  • 1 citron
  • 1 msk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 2½ dl hönsbuljong

Tillbehör:

Sås:

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Skölj gåsen inuti och ta bort överflödigt fett. Dela citronen och gnid in och utsidan på gåsen med citronhalvorna. Salta och peppra utsidan. Häll buljongen i en långpanna och lägg på ett galler. Lägg gåsen på sidan på gallret och sätt in den i nedre delen av ugnen. Ta ut gåsen efter 40 min. Ös den med lite av stekskyn och vänd den så att den ligger med andra sidan upp. Stek ytterligare 40 min. Ta ut gåsen ur ugnen igen. Ös den och lägg den med bröstet upp. Stek ytterligare 1/2-1 tim. Förbered tillbehören under tiden. Kärna ur och klyfta äpplena. Stick i låret för att se om gåsen är färdig. Sipprar det ut rosa köttsaft behöver den lite mera tid. Höj temperaturen till 225° de sista minuterna så blir skinnet knaprigare. Fräs äpple och katrinplommon i smör i en stekpanna någon minut så att frukten mjuknar. Ta ut gåsen och låt den vila några minuter innan den skärs upp. Sila ner stekskyn i en bunke och kyl snabbt i vattenbad så att fettet stelnar. Sås: Ta bort fettet från stekskyn. Mät skyn som blir kvar och häll den i en kastrull. Späd med hönsbuljong om det behövs. Rör ut mjölet i lite av grädden och vispa ner det i skyn. Tillsätt resten av grädden och låt koka 3-5 min under omrörning. Smaksätt med juice, soja, salt och peppar. Skär loss köttet från benen och skär det i skivor. Lägg ev tillbaka köttet på gåsen.

Källa:

Rekommenderade produkter