Grillad lax

Grillad lax

45 min Huvudrätt
Grillad lax är lätt att laga och smaken blir fantastisk. Det här är en utmärkt rätt till både vardag och fest! Vi serverar denna grillade lax med en krämig salsa verde. Passa på att även lägga dina favoritgrönsaker på grillen som ett gott tillbehör. 
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/grillad-lax/

Gör så här

  • Ta bort ev ben från laxen.
  • Pensla laxen med smör-&rapsolja. Blanda kryddor och salt och strö det över laxen.
  • Lägg laxen på grillen med skinnsidan uppåt. Vänd efter 2-3 min och grilla ytterligare 2-3 min på skinnsidan. Innertemperaturen ska vara 48-50°.
Salsa verde:
  • Grovhacka örterna. Skala och skiva vitlöken. Halvera och gröp ur avokadon.
  • Lägg allt i en mixerbunke och tillsätt övriga ingredienser.
  • Mixa slätt.
Klart!

Det går lika bra att tillaga laxen i grillpanna!

Energi:

578 kcal

Protein: 30 g
Kolhydrater: 4 g
Fett: 49 g

Ingredienser

Laxfilé
600 g
2 msk
Torkad oregano
1 msk
Vitlökspulver
½ msk
Chili flakes
1 tsk
Flingsalt
1 tsk
Salsa verde:
Avokado
1
Bladpersilja
50 g
Färsk koriander
1 kruka
Färsk basilika
1 kruka
Vitlöksklyfta
1
Citron, saften
1
Flingsalt
1 tsk
2 dl
Till servering:
Grillade blandade grönsaker

Håll koll på tempen

Perfekt innertemperatur för lax är 52-56°.

Lär dig mer om innertemperaturer: Innertemperatur för lax – så lyckas du med laxen