Gräddkola med choklad och flingsalt

Gräddkola med choklad och flingsalt

Söt gräddkola toppad med choklad och lite distinkt flingsalt. En riktig finsmakarkola som är perfekt att ge bort som present. Receptet är skapat av Roy Fares, Årets konditor 2010.
Roy Fares
Roy Fares Årets konditor 2010
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/graddkola-med-choklad-och-flingsalt/

Gör så här

  • Dela vaniljstången på längden. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och rör tills sockret har smält.
  • Koka på medelvärme utan lock tills smeten klarar kulprovet och har en temperatur på 123°. Häll kolan i en form med bakplåtspapper, ca 20x30 cm. Låt stelna i kyl 3-4 tim.
  • Dela kolan i bitar. Hacka chokladen och smält den i mikro eller över vattenbad. Doppa kolorna i chokladen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt och låt stelna.
Klart!
Energi:

160 kcal

Protein: 1 g
Kolhydrater: 21 g
Fett: 8 g
Video
Så lyckas du med kolan

Kocken Lotta ger dig alla knepen för julens segaste kola. God jul från oss på Arla!

Ingredienser

Vaniljstång
½
2 dl
Vaniljsocker
1 tsk
75 g
Glykos
1½ dl
Strösocker
3 dl
Doppning och garnering
Mörk choklad
200 g
Flingsalt