Fransyska i ugn med pressad potatis och gräddsås

Fransyska i ugn med pressad potatis och gräddsås

60+ min Huvudrätt
Klassisk ugnsstek med sås där pressad eller kokt potatis passar som tillbehör. Köttet kan dessutom kryddas upp lite extra med torkad timjan om man vill.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/fransyska-i-ugn-med-pressad-potatis-och-graddsas/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Bind upp köttet med steksnöre om det inte är nätat. Gnid in köttet med salt och peppar. Bryn det runt om i en stekgryta.
  • Skala lök, morot och rotselleri. Skär i bitar och lägg ner i gryta. Häll på vattnet och lägg på ett lock. Tillaga i nedre delen av ugnen 1-1½ tim tills innertemperaturen är 60-70°.
  • Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Pressa den genom en purépress. Koka grönsakerna knappt mjuka i lättsaltat vatten.
Sås:
  • Ta upp steken ur grytan och låt vila övertäck minst 20 min.
  • Sila sedan ner skyn i en kastrull. Späd med vatten till ca 5 dl. Tillsätt vispgrädde, kalvfond, soja, timjan och gelé. Koka upp.
  • Vispa ut majsstärkelsen i lite vatten och rör ner i såsen. Sjud 4-5 min under omrörning tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär steken i skivor och servera med sås, pressad potatis, grönsaker och gelé.
Klart!

Köttet kan smaksättas med t ex krossade enbär, timjan eller andra torkade eller färska örter.

Energi:

550 kcal

Protein: 42 g
Kolhydrater: 47 g
Fett: 19 g

Ingredienser

Fransyska
1 kg
Salt
1½ tsk
Svartpeppar
½ tsk
3 msk
Vatten
1 dl
Gul lök
1
Morot
1
Rotselleri
250 g
Mjölig potatis
1½ kg
Broccolibuketter
250 g
Sockerärter
250 g
Vinbärsgelé
Sås:
Kalvfond
2 msk
1 dl
Majsstärkelse
1 msk
Kinesisk soja
2 tsk
Torkad timjan
1 tsk
Vinbärsgelé
2 msk
Salt och svartpeppar