Crème caramel med hasselnötter och flamberade äpplen

Crème caramel med hasselnötter och flamberade äpplen

60+ min Efterrätt
Denna läckra dessert tar lite tid att laga, men den gör väl mödan värd. Krämig crème caramel med krispiga hasselnötter och flamberade äpplen. Receptet är skapat av Johan Backeus, Årets kock 2017.
Johan  Backeus
Johan Backeus Årets kock 2017
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/creme-caramel-med-hasselnotter-och-flamberade-applen/

Gör så här

  • Häll gräddfilen i ett kaffefilter och låt stå i kyl över natten.
Crème caramel:
  • Sätt ugnen på 125°.
  • Värm socker och vatten i en kastrull på medelhög värme. När blandningen är gyllene tillsätt citron. Lägg ca 2 msk av blandningen i ugnsfasta portionsformar och låt svalna.
  • Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång i en kastrull och låt svalna.
  • Vispa ägg, äggula och socker fluffigt. Ta upp vaniljstången och vänd ner gräddblandningen i den vispade äggsmeten.
  • Fyll formarna med äggsmet och baka i vattenbad i ugnen ca 1 tim.
Flamberade äpplen:
  • Gröp kulor ur äpplena och skär ut filéer av clementinens klyftor.
  • Smält sockret till gyllene färg i en kastrull och tillsätt smör. Tillsätt äpplena och se till att kastrullen är varm.
  • Tillsätt konjaken och tänd på. När lågan har lagt sig tillsätt clementinfiléerna.
Servering:
  • Vänd upp formarna med crème caramel på tallrikar.
  • Fördela den flamberade äppelsalladen på tallrikarna, klicka på gräddfil och strö över nötter.
  • Garnera ev med blad av oxalis.
Klart!
Energi:

700 kcal

Protein: 7 g
Kolhydrater: 87 g
Fett: 35 g

Ingredienser

Crème caramel:
Strösocker
2 dl
Vatten
4 msk
Citron
pressad saft av ½
1 dl
1 dl
Vaniljstång
½
Ägg
1
Äggula
1
Strösocker
½ dl
Flamberade äpplen:
Äpplen
4
Clementin
1
Strösocker
1 dl
50 g
Calvados
1 dl
Hackade rostade hasselnötter
1 dl