Crema catalana

Crema catalana

60+ min Efterrätt
Crema catalana är spanjorernas svar på crème brûlée. Men den behöver inte bakas i ugn utan crema catalana får stelna i kylskåp. Den här är klassiskt smaksatt med kanel och apelsin.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/crema-catalana/

Gör så här

  • Vispa ut majsstärkelsen med 1 dl av mjölken.
  • Häll resten av mjölken, grädden, hälften av socker, kanelstång och apelsinskal i en kastrull. Låt koka upp under omröring. Ta från värmen.
  • Vispa ihop äggulorna med resterande socker i en annan bunke. Blanda samman majsstärkelseblandningen med äggulorna.
  • Sila den varma gräddmjölken ner i äggkrämen och vispa slätt. Häll tillbaka i kastrullen. Värm krämen under omrörning tills den tjocknar. Använd gärna en termometer, krämen ska upp i 83-84°.
  • Häll upp krämen i portionsformar och ställ in i kylen tills de satt sig, 3-4 tim.
  • Strö råsocker jämnt över krämerna och bränn av dem med en gasbrännare eller under grill i ugnen tills sockret smält och fått fin brun färg.
Klart!

Bränn dem två gånger, sockra emellan, för ett extra knäckigt täcke.

Energi:

428 kcal

Protein: 7 g
Kolhydrater: 37 g
Fett: 28 g

Ingredienser

3 dl
Majsstärkelse
3 msk
2 dl
Strösocker
¾ dl
Kanelstång
1
Apelsin, finrivet skal
1
Äggulor
4
Rårörsocker, till servering
3 msk