Chokladkaka med kolasmet och marmorerad topping

Chokladkaka med kolasmet och marmorerad topping

1 tim
Brownieliknande chokladkaka med hackade nötter får en snygg marmorerad topping av hemgjord kola, mörk och vit choklad.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/chokladkaka-med-kolasmet-och-marmorerad-topping/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150°. Lägg bakplåtspapper i en form, ca 30x40 cm.
  • Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills all choklad har smält.
  • Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Vispa ner chokladblandningen till en jämn smet. Rör ner mjöl, salt och nötter.
  • Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Ta ut och låt kakan svalna i formen.
  • Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka ihop ca 10 min. Skär smöret i tärningar och rör ner i kastrullen. Låt svalna något.
  • Häll kolasmeten på kakan och låt stå i kyl minst 1 tim.
  • Hacka och smält chokladsorterna var för sig i mikro eller över vattenbad. Bred ut den mörka chokladen på kakan.
  • Klicka ut den vita chokladen på den mörka och drag med en knivspets genom chokladen så det bildas ett marmorliknande mönster.
  • Låt kakan stå i rumstemperatur ca 1 tim. Lyft upp kakan med hjälp av bakplåtspappret och skär den i bitar med en vass kniv.
Klart!

Det blir bäst resultat om toppingen breds på kakan ca 1 tim innan servering.

Energi:

385 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 33 g
Fett: 26 g

Ingredienser

Mörk choklad
200 g
Ägg
4
Strösocker
3 dl
Vaniljsocker
½ msk
Vetemjöl
3 dl
Salt
½ tsk
Hackade valnötter
100 g
Hackade pekannötter
100 g
2 dl
Strösocker
1 dl
Mörk sirap
½ dl
Salt, gärna flingsalt
1 krm
50 g
Mörk choklad
200 g
Vit choklad
75 g