Cacio e pepe

Cacio e pepe

30 min Huvudrätt
Cacio e pepe betyder ost och peppar på italienska. Det är en riktig smaksensation trots de få ingredienserna. Hemlagad pici är den klassiska pastasorten till denna otroligt goda rätt.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/cacio-e-pepe/

Gör så här

Pici:
  • Blanda allt mjöl med salt, olivolja och vatten i en bunke. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda tills den är fast och smidig.
  • Kavla ut degen till ca 1 cm tjock platta. Skär ½ cm tjocka remsor av degen. Rulla varje remsa så den inte är fyrkantig.
  • Koka upp pastavatten och börja förbereda såsen.
Cacio e pepe:
  • Finriv osten. Rosta pepparkornen i en het torr stekpanna 1-2 min. Mortla pepparn. Skala och finhacka vitlöken.
  • Lägg ner pastan i det kokande vattnet. Den ska koka ca 3 min.
  • Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt peppar, vitlök och citronsaft. Fräs 1-2 min. Ta ca 2 dl vatten från pastakoket och rör ner i kastrullen i omgångar. Lyft upp pastan och vänd ner den i såsen. Låt allt koka ihop under omrörning.
  • Ta kastrullen från värmen och rör ner osten. Smaka av med salt och servera direkt.
Klart!

I den här rätten vill man ha ut så mycket stärkelse som möjligt från pastan. Koka därför pastan i så lite vatten som möjligt, så det täcker pastan.

Energi:

584 kcal

Protein: 24 g
Kolhydrater: 55 g
Fett: 29 g

Ingredienser

Pici:
Durumvetemjöl
2½ dl
Vetemjöl
2½ dl
Salt
1 tsk
Olivolja
2 msk
Vatten
2 dl
Cacio e pepe:
Parmesanost eller pecorino
150 g
Svartpepparkorn
½ msk
Vitlöksklyfta
1
50 g
Citronsaft
2 msk
Vatten, från pastakoket
2 dl
Salt