Brytbröd

Brytbröd

60+ min
Lättbakat och smakrikt bröd som passar bra att ta med till utflykten eller knytkalaset.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/brytbrod/

Gör så här

  • Skär smöret i tunna skivor och lägg det i en bunke. Tillsätt grahamsmjöl, 6 dl vetemjöl, salt, socker och jästen delad i mindre bitar.
  • Värm vattnet till fingervärme, max 37º. Tillsätt vattnet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
  • Täck degen med en handduk och låt den jäsa till dubbel storlek ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Tillsätt solroskärnor eller oliver arbeta in dem i degen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
  • Arbeta degen lätt och lägg över den på plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen lite med mjölad hand.
  • Pensla med äggvita och strö över solroskärnor. Låt jäsa ca 20 min.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt brödet svalna på galler. Bryt eller skär det i bitar.
Klart!

Solroskärnorna i brödet kan bytas ut mot grovhackade fyllda oliver och solroskärnorna till garnering kan bytas ut mot sesam- eller vallmofrön.

Ingredienser

25 g
Grahamsmjöl
2 dl
Vetemjöl special
6½ dl
Salt
1 tsk
Strösocker
1 msk
Jäst
25 g
Vatten
3 dl
Solroskärnor eller
1 dl
Oliver
1 dl
Pensling och garnering:
Ägg
Solroskärnor