Bakad rotselleri med flädersmörsås

Bakad rotselleri med flädersmörsås

60+ min
När rotfrukter långbakas i ugn djupnar smaken. Här rotselleri som bakas med smör och timjan, och serveras med smörsås med smak av fläder. Receptet är skapat av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/bakad-rotselleri-med-fladersmorsas/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Skär av toppen på sellerin och lägg den på 2 långa foliebitar som är korslagda med den avskurna toppen uppåt.
  • Lägg smöret på sellerin och toppa med timjan och salt. Vik ihop till ett tätt foliepaket och baka i ugnen ca 2 tim. Låt svalna i folien.
  • Gröp ur sellerin, blanda med persiljan och lägg tillbaka i skalet.
  • Skala och finhacka schalottenlöken. Stek den mjuk i 1 msk av smöret i en kastrull. Tillsätt vinäger och pepparkornen, låt sjuda ca 2 min. Plocka bort pepparkornen.
  • Mixa reduktionen tillsammans med fläderblomssaften och klicka ner smöret lite i taget. Salta och smaka ev av med mer vinäger.
  • Servera sellerin med flädersmörsåsen.
Klart!
Energi:

510 kcal

Protein: 3 g
Kolhydrater: 16 g
Fett: 47 g

Ingredienser

Rotselleri, ca 1 kg
1
100 g
Färsk timjan
10 kvistar
Salt
1 tsk
Plockad bladpersilja
1 dl
Flädersmörsås:
Schalottenlökar
2
Äppelcidervinäger
¾ dl
Vitpepparkorn
5
Konc fläderblomssaft
1 msk
125 g
Salt
½ tsk