Äppelmuffins

Äppelmuffins

1 tim Mellanmål
Stora maffiga äppelmuffins som ingen kan motstå. I muffinsen gömmer sig syrliga äppelbitar med kanel. Muffinsen är dessutom toppade med en underbar frosting på brynt smör. De rostade mandlarna blir pricken över i!
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/appelmuffins/

Gör så här

  • Värm ugnen till 200°. Sätt ut 10 pappersformar för muffins på en plåt eller smörj en muffinsplåt.
  • Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget.
  • Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Rör ner det i smeten tillsammans med mjölken.
  • Tärna äpplet och blanda tärningarna med socker och kanel. Vänd ner i smeten med en slickepott.
  • Klicka ut smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen 20-25 min. Kontrollera med en sticka att de är klara. Låt svalna helt på ett galler.
Brynt smörfrosting:
  • Bryn smöret i en kastrull under vispning tills det är brynt och doftar nötigt. Häll över i en värmetålig bunke. Låt smöret bli fast igen men inte kylskåpskallt.
  • Vispa brynt smör, färskost, florsocker och vaniljsocker med elvisp till en krämig frosting. Ser frostingen ut att ha skurit sig är det bara att fortsätta vispa tills den är slät.
  • Spritsa eller bred på muffinsen.
Topping:
  • Rosta den hackade mandeln och låt svalna. Strö över frostingen på muffinsen.
Klart!

Börja gärna med att bryna smöret så hinner det kallna ordentligt under tiden muffinsen bakas.

Energi:

420 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 46 g
Fett: 24 g

Ingredienser

150 g
Strösocker
2 dl
Ägg
2
Vetemjöl
3 dl
Bakpulver
2 tsk
½ dl
Stort äpple eller 2 små
1
Strösocker
2 msk
Malen kanel
½ msk
Brynt smörfrosting:
60 g
150 g
Florsocker
1½ dl
Vaniljsocker
1 tsk
Topping:
Grovhackade sötmandel
½ dl