Örtbröd med ost

Örtbröd med ost

60+ min Buffé
Vackert örtbröd med rucola, basilika och persilja eller andra örter om du vill. Osten används både i degen och strös ovanpå innan de gräddas i ugnen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/ortbrod-med-ost/

Gör så här

  • Värm mjölken till fingervärme 37°. Mixa örterna med lite av mjölken.
  • Smula jästen i en bunke och rör ut den i örtmjölken.
  • Tillsätt resten av mjölken, smör, salt, honung, hälften av osten och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
  • Jäs under bakduk ca 1 timme.
  • Sätt ugnen på 250°.
  • Stjälp upp degen på mjölad bänk.
  • Dela den i två delar och platta ut dem med händerna till 20 x 20 cm stora fyrkanter. Skär 2 cm breda remsor med en vass kniv.
  • Vrid dem några varv och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över resten av osten. Låt jäsa 10 min.
  • Grädda i mitten av ugnen 10 – 12 min.
  • Låt svalna på galler utan bakduk.
Klart!

Sprödvärm gärna bröden snabbt i ugnen innan servering.

Ingredienser

5 dl
Färska blandade örter t ex basilika, rosmarin, rucola, mynta
50 g
Jäst
50 g
50 g
Salt
2 tsk
Honung
2 msk
150 g
Vetemjöl
12 dl