• Artiklar
  • Innertemperatur för fläskfilé – så får du fläskfilén riktigt saftig
Matskola

Innertemperatur för fläskfilé – så får du fläskfilén riktigt saftig

Innertemperatur för fläskfilé – så får du fläskfilén riktigt saftig Fläskfilé i ugn med en timjansdoftande gräddsås – god till både vardag och fest!

Fläskfilé är alltid ett säkert kort. Perfekt till exempel på grillen, i grytor eller till pasta! För att få till en riktigt god och saftig fläskfilé är det bra att använda en stektermometer för att få till rätt innertemperatur. Nedan hittar du vilken innertemperatur du bör sikta på samt andra tips som gör din fläskfilé extra god.

Innertemperatur för fläskfilé

I mitten av den tjockaste delen av fläskfilén bör du satsa på en innertemperatur på 70˚C. När det kommer till delar som fläskkarré och sidfläsk bör innertemperaturen nå 80-85˚C. Kom ihåg att graderna kan stiga lite efter tillagning, så du kan avsluta tillagningen lite innan önskat gradtal och sedan låta fläsket vila en stund.

Temperatur i ugn

Tillagar du fläskfilé i ugn kan du satsa på en ugnstemperatur på 175˚C i cirka 30 minuter.

Tips för mörare fläskfilé

Ta ut fläskfilén ur kylen en stund innan tillagning och låt den bli något rumstempererad – då tillagas köttet jämnare och köttet blir mörare.

Recept med fläskfilé

Mer läsning