Boeuf bourguignon

4 tim 30 min
Tid: 4 tim
Huvudrätt Matlåda Middag
Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon – eller burgundisk köttgryta – är en fransk klassiker med mustiga smaker av rödvin, rökt sidfläsk, vitlök och champinjoner. Det är ett långkok som gör sig utmärkt att laga i god tid, gärna redan dagen innan det ska serveras – smaken blir bara bättre när den fått stå till sig. Perfekt att samla familj eller vänner kring en riktigt rustik middag.

Ingredienser

Högrev
900 g
Rökt sidfläsk eller pancetta
200 g
Svenskt Smör från Arla®
25 g
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm
Vetemjöl
2 msk
Gul lök
1
Morot
250 g
Vitlöksklyftor
3
Tomatpuré
1 msk
Rödvin
4 dl
Kalvfond
2 msk
Vatten
Lagerblad
1
Hackad färsk timjan
3 msk

Till servering:

Potatis
1,3 kg
Pärllökar
250 g
Champinjoner
500 g
Svenskt Smör från Arla®
25 g
Bladpersilja
1 dl

Gör så här

  • Värm ugnen till 225 ° eller 200 ° varmluft.
  • Skär köttet i 5 cm stora bitar. Torka noga med hushållspapper så det får en fin stekyta. Tärna sidfläsk eller pancetta.
  • Bryn fläsket i smör i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker gryta. Bryn köttet i samma panna, i det fett som finns kvar. Lägg över i grytan och salta och peppra.
  • Strö över vetemjöl och rör om. Sätt in grytan i ugnen 5 min.
  • Skala och finhacka lök. Skala och slanta morötterna. Krossa vitlöken. Rör ner grönsakerna i grytan tillsammans med tomatpuré.
  • Häll på rödvin, fond och vatten så det täcker köttet. Tillsätt smulat lagerblad och timjan. Lägg på lock.
  • Sänk värmen på ugnen till 175 ° eller 160 ° varmluft. Låt grytan stå i ugnen i ca 4 timmar.
  • När det är ca 30 min kvar på koktiden - skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  • Skala pärllöken och halvera champinjonerna.
  • Stek löken mjuk i smör, lägg över i en skål. Bryn svampen tills den får fin färg.
  • Vänd ner lök och svamp i grytan. Smaka av med salt och peppar. Toppa med persilja och servera Boeuf bourguignon med nykokt potatis.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per portion exklusive tillbehör

Energi:

420 kcal

Näringsvärden per portion exklusive tillbehör
Protein: 35 g
Fett: 25 g
Kolhydrater: 6 g
https://www.arla.se/recept/boeuf-bourguignon/