Frukt- och nötbröd

Frukt- och nötbröd

60+ min
Läckert matbröd med massor av frukt- och nötsmak. Kvarg gör dessutom brödet extra saftigt och gott!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/frukt--och-notbrod/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör tills jästen löser sig.
  • Tillsätt smör, salt, pomerans, sirap, kvarg, nötter, russin, aprikos och det mesta av mjölet.
  • Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 45 min.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar och forma till runda limpor.
  • Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.
  • Sätt ugnen på 250°.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i 10 min, sänk till 175° och grädda ytterligare ca 30 min.
  • Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Klart!

Fikonen kan bytas ut mot aprikoser.

Energi:

1195 kcal

Protein: 36 g
Kolhydrater: 184 g
Fett: 34 g

Ingredienser

Jäst
50 g
Kallt vatten
5 dl
25 g
Salt
2 tsk
Mald pomerans
1 msk
Ljus sirap
½ dl
250 g
Hasselnötter, grovhackad
150 g
Russin
1 dl
Torkade aprikoser eller torkade fikon, grovhackad
1 dl
Rågsikt
ca 15 dl