Tamales
Nytt

Tamales

60+ min Buffé Huvudrätt
Tamales är en maträtt som härstammar från Sydamerika. Rätten består av majsdegsknyten fyllda med kött, fågel eller fläsk som sedan sveps in i majsblad och ångkokas. Våra tamales innehåller en het fyllning gjord på kycklinglår, jalapeño och koriander. För att hetta till det ännu mer har vi valt att servera de små knytena med en smarrig pebre!
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/tamales/

Gör så här

Fyllning:
  • Lägg kycklinglårfiléer, tomatillos, jalapeño och vitlöksklyftor i en stor tjockbottnad kastrull. Täck med vatten.
  • Tillsätt smör, kumminfrön, salt och svartpeppar. Sjud under lock i ca 30 min.
  • Lyft upp tomatillos, jalapeño och vitlök med en hålslev. Lägg i en kannmixer och mixa till en slät konsistens tillsammans med salladslök och koriander.
  • Låt kycklingen sjuda vidare i ytterligare 10 min. Sila av buljongen och spara den.
  • Häll ner den gröna mixade vätskan i en ny stor kastrull, tillsätt 1 dl (vid 4 port) av kycklingbuljongen och låt puttra.
  • Dra under tiden kycklingköttet i smala remsor. Lägg ner i den gröna puttrande vätskan och koka ihop till en fyllning.
Deg:
  • Blötlägg majsbladen i varmt vatten ca 15 min.
  • Blanda majsmjöl, bakpulver och salt.
  • Smält smöret och häll i de torra ingredienserna.
  • Tillsätt 4,5 dl kycklingbuljong och arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i 8 bitar.
  • Torka majsbladen torra på hushållspapper.
  • Lägg ett majsblad i ena handflatan och tryck ut degen till en jämntjock rektangel med andra handen. Lägg i 0.5 msk fyllning i mitten av varje degrektangel.
  • Vik ihop majsbladen till små knyten. Se till att botten och toppen också är förslutna.
  • Ånga knytena i ca 30 min.
  • Servera dina tamales med pebre.
Pebre:
  • Mixa olivolja, salladslök, färsk koriander, 1 tomat och röd chili till slät konsistens med en stavmixer. Smaksätt med limeskal och saft, salt och svartpeppar.
  • Skär den andra tomaten i små kuber och blanda ihop med pebren.
Klart!
Energi:

490 kcal

Fiber: 4,5 g
Protein: 27 g
Kolhydrater: 45,5 g
Fett: 22 g

Ingredienser

Fyllning:
Kycklinglårfilé
450 g
Inlagda tomatillos
2
Färska gröna jalapeño
2
Vitlöksklyftor
2
Vatten
1½ liter
25 g
Kumminfrön
2 tsk
Salt och svartpeppar
Salladslök
1 knippe
Färsk koriander
1 kruka
Deg:
Majsblad, torkade blad
8
Vitt majsmjöl, t ex Maseca (ett förkokt majsmjöl)
4 dl
Bakpulver
¾ tsk
Salt
½ tsk
25 g
Kycklingbuljong, från kycklingkoket
4 dl
Pebre:
Olivolja
1½ msk
Salladslökar
2
Färsk koriander
1 knippe
Tomater
2
Röd chili
½
Lime, finrivet skal och saft
1
Salt och svartpeppar