Potatistortilla med picklad svamp och saltrostade frön

Potatistortilla med picklad svamp och saltrostade frön

60+ min
Smörstekt och picklad svamp möts i mjuka hemgjorda tortillas.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/potatistortilla-med-picklad-svamp-och-saltrostade-fron/

Gör så här

Potatistortilla:
  • Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och pressa potatisen med potatispress.
  • Tillsätt vetemjöl, salt och olivolja. Arbeta ihop till en deg. Kavla ut degen tunt.
  • Stansa ut 8 tortillas av degen, ca 10 cm i diameter. Stek på hög värme 20-30 sek på varje sida i en torr stekpanna.
  • Förvara tortillan under bakduk och värm hastigt före servering.
Picklad svamp:
  • Blanda ättika, socker, vatten och rosmarin i en kastrull.
  • Skär hälften av svampen i mindre bitar och tillsätt till ättikslagen. Koka upp och ta från värmen. Ställ svampen i rumstemperatur i några timmar, gärna över natten.
  • Skär resterande svamp i mindre bitar och fräs i smör i en stekpanna några minuter. Häll av den picklade svampen och tillsätt i pannan.
  • Fräs ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar.
Rostade frön:
  • Hetta upp oljan i en stekpanna och rosta fröna tills de är gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.
  • Fördela smetana på tortillabröden. Lägg på ett salladsblad och toppa med svamp och rostade frön.
Klart!
Energi:

182 kcal

Protein: 3 g
Kolhydrater: 11 g
Fett: 14 g

Ingredienser

Potatistortilla:
Mjölig potatis, gärna King Edward
150 g
Vetemjöl
1 dl
Salt
½ tsk
Olivolja
1 msk
Picklad svamp:
Blandsvamp t ex shiitake, ostronskivling och champinjoner
250 g
Ättiksprit 12%
½ dl
Strösocker
½ dl
Vatten
1 dl
Rosmarinkvist
1
25 g
Salt och peppar
Rostade frön:
Olivolja
1 msk
Linfrön
2 msk
Solrosfrön
2 msk
1 dl
Salladsblad
8