Portionsbröd

Portionsbröd

60+ min Buffé Mellanmål Frukost
Ett bröd som alla gillar! Småfrallor som är lika goda till frukosten, salladen eller till en rykande het soppa!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/portionsbrod/

Gör så här

  • Värm mjölken till fingervärme, max 37°.
  • Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
  • Tillsätt smör, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
  • Jäs under bakduk ca 45 min. Sätt ugnen på 225°.
  • Arbeta degen på mjölat bakbord och forma den till en rulle. Dela den i 16 delar.
  • Forma dem till runda bullar och platta ut dem till 10-12 cm i diameter.
  • Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min.
  • Pensla bröden med mjölk och strö över frön. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min.
  • Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Klart!

Man kan också baka ut degen till 12 avlånga portionsbaguetter. Pumpafrön kan bytas mot sesamfrön eller solrosfrön.

Energi:

220 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 36 g
Fett: 3 g

Ingredienser

5 dl
Jäst
50 g
50 g
Salt
2 tsk
Grovt rågmjöl
2 dl
Vetemjöl
10 dl
Pensling och garnering:
2 msk
Pumpakärnor
½ dl