Pitepalt

Pitepalt

60+ min Huvudrätt
Palt är en klassik svensk husmanskost från norra Sverige. Bästa, och faktiskt enda tänkbara dryck till palt, är kall mjölk.
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/pitepalt/

Gör så här

  • Skala och finriv potatisen. Krama ur det mesta av vätskan från potatisen.
  • Lägg potatisen i en bunke och blanda med vetemjöl, kornmjöl och salt. Blanda till en smidig deg.
  • Skär fläsket i små tärningar och fräs i smör. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull.
  • Forma degen till 12 bollar med mjölade händer. Gör en fördjupning i varje boll och fyll med ca 1 msk fläsk. Tryck ihop så fläsket stannar kvar. Lägg ner bollarna, allteftersom de blir klara, i det kokande vattnet. Låt koka på svag värme ca 45 min.
  • Tärna smöret. Servera palt med smör, lingonsylt och ett glas mjölk.
Klart!
Energi:

903 kcal

Protein: 18 g
Kolhydrater: 103 g
Fett: 44 g

Ingredienser

Potatis
900 g
Vetemjöl
2½ dl
Rågmjöl eller kornmjöl
1½ dl
Salt
1 tsk
Fyllning:
Rimmat sidfläsk
300 g
2 msk
Till servering:
50 g
Rårörda lingon
2 dl