Kimbap

Kimbap

1 tim Huvudrätt Förrätt
Kimbap är en koreansk variant på sushi där riset smaksätts med sesamolja och sesamfrön. Vi har fyllt denna med smörstekt ostronskivling och salladslök. Vi toppar den med en smakrik sesammajonnäs och garnerar med ätliga blommor. En fröjd för både öga och om.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kimbap/

Gör så här

  • Lägg riset i en kastrull och täck med vatten. Låt stå ca 15 min.
  • Häll av i en sil och skölj riset väl, tills vattnet är klart.
  • Häll riset i en kastrull. Tillsätt vattnet. Koka upp och sänk sedan till låg värme. Låt sjuda ca 20 min.
  • Ta av från värmen och låt stå ca 10 min under lock.
  • Lägg över riset i en vid bunke. Blanda försiktigt ner salt, sesamolja och rostade sesamfrön. Blanda med en träslev eller med en slickepott.
  • Blanda majonnäs med sesamoja, ingefära, soja och chili flakes.
Svampnori:
  • Strimla salladslöken och finhacka jalapeño. Lägg i en skål. Skala och finriv ingefäran. Pressa ingefärssaften över löken. Tillsätt limesaft och soja.
  • Dela svampen i bitar. Hetta upp smöret i en stekpanna. Stek svampen tills den fått fin färg.
  • Lägg en bambumatta platt mot en skärbräda. Strö över sesamfrön. Tryck på ett tunt lager ris och placera sedan på ett noriark.
  • Lägg den stekta svampen längsmed kortsidan, placera salladslöken ovanpå. Rulla ihop till en rulle, tryck hårt för varje rullning.
  • Skär i munsstora bitar och toppa med sesammajonnäs och smörgåskrasse. Servera med soja.
Klart!
Energi:

604 kcal

Protein: 12 g
Kolhydrater: 64 g
Fett: 33 g

Ingredienser

Koreanskt ris:
Rundkornigt ris, gärna sushiris
3 dl
Vatten
4½ dl
Salt
1½ tsk
Sesamolja
3 msk
Rostade sesamfrön
½ dl
Sesammajonnäs:
Majonnäs
½ dl
Sesamolja
½ tsk
Finriven färsk ingefära
1 msk
Japansk soja
½ tsk
Chili flakes, gärna koreansk
½ tsk
Svampnori:
Salladslök
1 knippe
Färsk grön jalapeño
1
Färsk ingefära
25 g
Lime, pressad saft
1
Japansk soja
2 msk
Ostronskivling
200 g
25 g
Rostade sesamfrön eller furikake
½ dl
Noriark
5
Smörgåskrasse och ev ätbara blommor, till garnering
Japansk soja, till servering