Kantarellmacka

Kantarellmacka

45 min Förrätt Mellanmål
Alla kan ju göra en kantarellsmörgås men det här är en uppgraderad version med en ostkräm från himmelriket. Om du dessutom toppar den med syrliga lingon och lite färsk tryffel så har du en rätt i absolut världsklass. Receptet är skapat av Jessie Sommarström, Årets kock 2022.
Jessie  Sommarström
Jessie Sommarström Årets kock
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/kantarellmacka/

Gör så här

  • Börja med ostkrämen: Riv osten på fina sidan av rivjärnet. Lägg osten i en mixerbunke.
  • Koka upp grädden. Häll den över osten och rör om. Låt svalna något.
  • Tillsätt äggulan. Mixa ihop med en stavmixer.
  • Tillsätt oljan i en jämn stråle, under ständig mixning, tills du får en slät och tjock kräm. Smaka av med sherryvinäger, salt och nymalen peppar.
  • Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken.
  • Stek svampen i rapsolja på medelvärme tills all vätska kokats in. Tillsätt smör och schalottenlök. Bryn tills svampen fått fin färg.
  • Strössla över persiljan och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Bred smör på båda sidorna av surdegsbrödet. Stek gyllene i stekpanna.
  • Bred eller spritsa ostkrämen på det nystekta brödet. Toppa med svampen och avsluta med lingonen.
Klart!

För en extra lyxig macka, riv över färsk tryffel!

Energi:

548 kcal

Protein: 10 g
Kolhydrater: 25 g
Fett: 45 g

Ingredienser

Kantareller eller svamp efter tycke och smak (var noga med rensningen)
600 g
Schalottenlökar
2
Rapsolja
1 msk
2 msk
Hackad färsk persilja
4 msk
Salt och svartpeppar
Surdegsbröd
4 skivor
ca 50 g
Färska lingon
1 msk
Ostkräm:
50 g
½ dl
Äggula
1
Rapsolja
ca ¾ dl
Sherryvinäger
ca 1 tsk
Salt och svartpeppar