Julstjärna

Julstjärna

60+ min
Denna julstjärna blir som ett smycke på fikabordet. Den är smaksatt med mycket grovmalen kardemumma. När den fortfarande är varm penslas den med varm sockergrädde. Detta gör bullen extra saftig!
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/julstjarna/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Häll den över jästen och rör om.
  • Tillsätt smör, socker, salt, kardemumma och mjöl. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
  • Värm ugnen till 225°. Rör ihop fyllningen.
  • Ta upp degen på lätt mjölad bänk. Dela den i två delar och kavla ut till runda kakor. Lägg den ena kakan på ett bakplåtspapper och bred ut fyllningen. Lägg på den andra.
  • Sätt ett glas, ca 5 cm i diameter, mitt på cirkeln. Använd en vass kniv och skär degen i 4 trianglar. Skär sedan varje triangel på mitten för att skapa 8 trianglar. Skär nu varje triangel på mitten igen för att göra totalt 16 trianglar.
  • Ta bort glaset. Lyft kanterna på 2 trianglar som ligger bredvid varandra och vrid dem bort från varandra två gånger. Nyp ihop ändarna så de håller ihop. Upprepa med hela bullen.
  • Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
  • Grädda i mitten av ugnen 15–20 min. Låt svalna på galler.
  • Koka ihop grädde, socker och smör ca 3 min. Pensla den varma julstjärnan med detta. Pudra över florsocker.
Klart!
Energi:

299 kcal

Protein: 4 g
Kolhydrater: 36 g
Fett: 15 g

Ingredienser

Jäst
25 g
2½ dl
100 g
Strösocker
½ dl
Salt
½ tsk
Stötta kardemummakärnor
1 tsk
Vetemjöl
7- 8 dl
Fyllning:
100 g
Strösocker
½ dl
Malen kanel
2 msk
Pensling och garnering:
1 dl
Rårörsocker
1 dl
2 msk
Florsocker, till garnering
1 dl