Jitterbuggare med kardemumma

Jitterbuggare med kardemumma

50 min Mellanmål
Dansant liten mördegskaka med frasig maräng – en riktig 40-talsklassiker. Denna lyxiga kaka med underbar smak av kardemumma förgyller fikastunden
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/jitterbuggare-med-kardemumma/

Gör så här

  • Värm ugnen till 175°.
  • Hacka ihop mjöl, kardemumma, socker och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
  • Lägg degen på bakplåtspapper eller plastfolie och platta eller kavla ut den till en rektangel, ca ½ cm tjock, ca 15x30 cm. Låt vila i kyl 10 min.
  • Vispa äggvitan till vitt skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa till en fast och glansig maräng. Bred marängen över degen. Rulla ihop som en rulltårta från långsidan. Låt vila i kyl ca 10 min.
  • Skär rullen i 1-2 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 15–20 min.
Klart!
Energi:

96 kcal

Protein: 1 g
Kolhydrater: 10 g
Fett: 6 g

Ingredienser

Vetemjöl
2 dl
Krossade kardemummakärnor
1 tsk
Strösocker
2 msk
100 g
Äggula
1
Maräng:
Äggvita
1
Strösocker
½ dl