Grytstekt älgstek med tranbärsgräddsås

Grytstekt älgstek med tranbärsgräddsås

Klassisk gräddsås här med smak av tranbär eller enbär är gott till älgstek.
Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser
Betyg (23 st)

Mitt betyg:

Grytstekt älgstek med tranbärsgräddsås

Klassisk gräddsås här med smak av tranbär eller enbär är gott till älgstek.

Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser

Antal portioner

Ugnsbakade grönsaker:

Sås:

Gör så här:

Bryn steken runtom i smör-&rapsolja i en stekgryta. Salta och peppra. Tillsätt lagerblad och vatten. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del. Lägg på ett lock och låt steka på svag värme tills termometern visar 75°, ca 1 tim. Vänd steken efter ca 30 min. Stek klart under lock. Ta upp steken. Täck över med folie och låt den vila. Ugnsbakade grönsaker: Sätt ugnen på 225°. Skala potatis, morötter och kålrot. Skär potatis och morötter i klyftor, kålroten i stavar och fänkålen i skivor. Lägg allt i en långpanna. Ringla över smör-&rapsolja och strö över saltet. Vänd runt så att allt blandas. Stek i mitten av ugnen tills grönsakerna är genomstekta, 30-35 min. Sås: Sila ner steksky i en kastrull och späd med buljong till 3 dl. Tillsätt grädden. Vispa ner majsstärkelse, tranbär och soja. Låt koka upp under omrörning. Skär steken i tunna skivor. Servera med sås och grönsaker.

Tips:

Älgtek säljs både nätat och onätad. Nätet används för att ge steken en jämnare form. Nätet ska sitta på under tillagningen och tas bort innan serveringen. Receptet passar till både nätad och onätad stek. Tranbär kan bytas ut mot stötta enbär.

Källa:

Rekommenderade produkter