Grytstekt älgstek med tranbärsgräddsås

Grytstekt älgstek med tranbärsgräddsås

60+ min Huvudrätt
Älgstek i gryta med klassisk gräddsås, här smaksatt med tranbär eller enbär. Smaker som passar så bra till älg och också annat viltkött.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/grytstekt-algstek-med-tranbarsgraddsas-och-ugnsbakade/

Gör så här

  • Bryn steken runtom i smör-&rapsolja i en stekgryta. Salta och peppra. Tillsätt lagerblad och vatten.
  • Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del.
  • Lägg på ett lock och låt steka på svag värme tills termometern visar 75°, ca 1 tim. Vänd steken efter ca 30 min.
  • Ta upp steken, täck den med t ex smörpapper, och låt den vila.
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Skala potatis, morötter och kålrot. Skär potatis och morötter i klyftor, kålroten i stavar och fänkålen i skivor. Lägg allt i en långpanna.
  • Ringla över smör-&rapsolja och strö över saltet. Vänd runt så allt blandas. Stek i mitten av ugnen tills grönsakerna är genomstekta, 30-35 min.
  • Sila ner steksky i en kastrull och späd med buljong till 3 dl. Tillsätt grädden.
  • Vispa ner majsstärkelse, tranbär och soja. Låt koka upp under omrörning.
  • Skär steken i tunna skivor. Servera med sås och rotfrukter.
Klart!

Älgtek säljs både nätat och onätad. Nätet används för att ge steken en jämnare form. Nätet ska sitta på under tillagningen och tas bort innan serveringen. Receptet passar till både nätad och onätad stek. Tranbär kan bytas ut mot stötta enbär.

Ingredienser

Benfri älgstek
1 kg
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
Lagerblad
3
Vatten
1 dl
Ugnsbakade rotfrukter:
Potatis
700 g
Morot
200 g
Kålrötter
200 g
Fänkål
100 g
3 msk
Salt
1½ tsk
Sås:
Köttbuljong
2½ dl
Majsstärkelse
1½ msk
Torkade tranbär
¾ dl
Kinesisk soja
1 tsk