Glutenfri äppelkaka

Glutenfri äppelkaka

Fika Efterrätt
Vår saftiga glutenfria äppelkaka görs på bland annat mandelmjöl och smaksätts med kardemumma. Tunna äppelskivor sticks ner i ett fint mönster i smeten. Det bästa är att äppelkakan är lika saftig dagen efter - om det nu skulle finnas något över!
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/glutenfri-appelkaka/

Gör så här

  • Värm ugnen till 175°. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med mandelmjöl.
  • Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under långsam vispning.
  • Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i smeten tillsammans med mjölken. Rör till en slät smet.
  • Skala ev och kärna ur äpplena. Dela i tunna klyftor och stick ner i smeten.
  • Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna i formen.
  • Servera glutenfri äppelkaka med vispad grädde.
Klart!

Kakan är lika god och saftig dagen efter den är bakad. Den till och med håller ihop bättre då.

Energi:

242 kcal

Protein: 3 g
Kolhydrater: 24 g
Fett: 15 g

Ingredienser

150 g
Strösocker
2 dl
Ägg
2
Mandelmjöl
1½ dl
Rismjöl
1 dl
Bovetemjöl
½ dl
Bakpulver
1½ tsk
Kardemummakärnor, mortlade
1 tsk
½ dl
Äpplen
2
Till servering:
3 dl