Fakta, tips och råvaror

FAKTA OM RIS OCH COUSCOUS

När du kokar ris, undvik att lyfta på locket, ångan sipprar snabbt ut och riset blir torrt. Koka alltid ris på svag värme och stäng gärna av plattan 5 minuter innan koktidens slut och låt riset svälla på eftervärmen.

Hur mycket ris ska man ta?

Ris sväller till dryg dubbla mängden. 2 dl okokt ris blir 5 dl kokt ris och räcker till 3-4 portioner.

Lätt laga couscous

Lika mycket vatten som couscous behövs. Koka upp vattnet, ta av kastrullen från plattan, häll i couscous, rör om och lägg på locket. Låt stå och svälla några minuter. I med en klick smör och rör om med en gaffel. Klart!

Vilket ris till vad?

Arborioris - Det klassiska risottoriset av den rundkorniga sorten. Att det är så krämigt och smakrikt beror på att det i kokt skick avsöndrar stärkelse.

Avorioris - Rundkornigt ris som behandlats med ånga. Passar också bra till risotto.

Basmatiris - Vitt, långkornigt ris med lite nötaktig smak. Klibbar inte ihop. Bra till kryddstark mat, t ex indisk.

Jasminris - Vitt ris som luktar gott och är mjukt och klibbigt i konsistensen. Serveras ofta till asiatisk mat.

Råris - Opolerat ris som innehåller mycket fibrer. Har kraftigare smak och blir klibbigare än andra rissorter.

Vildris - Är egentligen inte ett ris, utan ett slags gräs. Används oftast blandat med vitt ris.

Vad är couscous?

Couscous är ett gryn som är gjort på durumvete. Men det är också namnet på Marockos nationalrätt: en gryta lagad på lamm, kyckling, grönsaker, vitlök och harissa (arabisk chilipasta).

I stället för couscous

Finns också bulgur, ett krossat vete som används mycket i Grekland och Libyen.