Brynt smör-glass med krispig choklad

Brynt smör-glass med krispig choklad

60+ min Efterrätt
Krämig brynt smör-glass på pinne kommer garanterat att imponera på vem du än bjuder den på! Doppa i choklad för att få ett krispigt chokladöverdrag med rostade hirsflingor och havre. Servera med saltad karamelliserad mjölk.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/brynt-smor-glass-med-krispig-choklad/

Gör så här

Glass:
  • Bryn smöret. Ställ åt sidan. Värm mjölk och grädde i en kastrull.
  • Vispa äggulor och socker pösigt. Häll mjölkblandningen över äggsmeten. Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning till ca 83°.
  • Häll av det klarade smöret. Rör ner bottensatsen i kastrullen och rör till en jämn smet. Låt kallna. Kör smeten i glassmaskin.
  • Fyll glassmeten i 10 st glassformar och förvara i frys.
Chokladöverdrag:
  • Rosta hirsflingor och havregryn i en torr varm stekpanna. Rör om då och då. Låt svalna något.
  • Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Blanda med hirsflingor och havregryn. Doppa glassarna i blandningen och frys igen.
  • Smaka av den karamelliserade mjölken med flingsalt och servera tillsammans med glassen.
Klart!

Spara det klarade smöret och använd vid stekning eller annan matlagning.

Energi:

545 kcal

Protein: 10 g
Kolhydrater: 63 g
Fett: 28 g

Ingredienser

Chokladöverdrag:
Hirsflingor
1½ dl
Havregryn
1 dl
Mjölkchoklad
300 g
Karamelliserad mjölk
1 burk
Flingsalt
1 tsk