Baci

Baci

60+ min Efterrätt
Bacio, eller kyss på italienska, är en pralin skapad med kärlek. För 100 år sedan, 1922, uppfann den innovativa chokladmakerskan Luisa Spagnoli en pralin med nötmassa och en hel hasselnöt. Hon döpte den till Cazzotto eller ”knoge” på italienska. Formen med nöten påminde ju om knogen på en hand. Det sägs att Louisa hade för vana att skicka sina nya alster till sin själsfrände och chefen på chokladfabriken, Giovanni Buitoni, inlindade i söta små meddelande. Den ljuvliga lilla pralinen fick ganska snabbt ett nytt namn men lapparna med kärleksord blev kvar och pralinen blev en enorm italiensk succé. ”Louisa är en extraordinär person, i både själ och hjärta” lär Giovanni Buitoni ha sagt.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/baci/

Gör så här

  • Smält mjölkchokladen över vattenbad eller i mikro. Rör ner smör, hackade hasselnötter och nötkräm. Ställ i kylskåp tills smeten stelnat, ca 20 min.
  • Forma 20 bollar av smeten och ställ in i frysen ca 10 min.
  • Tryck ner en hasselnöt på toppen av varje baci.
  • Smält mörk choklad över vattenbad eller i mikro. Doppa alla baci i chokladen.
  • Ställ på ett bakplåtspapper och låt chokladen stelna i rumstemperatur.
Klart!

Om du ställer de chokladdoppade baci på ett rutgaller så rinner chokladen av och du får inga chokladfötter på dina baci.

Energi:

125 kcal

Protein: 2 g
Kolhydrater: 9 g
Fett: 9 g

Ingredienser

Mjölkchoklad
100 g
25 g
Hackade hasselnötter
50 g
Nötkräm, t ex Nutella
1 dl
Hela hasselnötter
20
Mörk choklad i bitar
150 g