Äppelgalette

Äppelgalette

1 tim Buffé Efterrätt
Bjud på en vacker, knäckig äppelgalette till dessert! Njut den nybakad med lättvispad grädde. Passar utmärkt att baka när våra svenska äpplen är i säsong. Variera genom att krydda äppelskivorna med nymortlad kardemumma eller malen kanel.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/appelgalette/

Gör så här

Deg:
  • Värm ugnen till 200°.
  • Skär smöret i tärningar. Rör ihop mandelmjöl, vetemjöl och socker i en skål. Blanda ner smör och ägg. Rör raskt ihop till en deg.
  • Kavla ut degen mellan bakplåtspapper till ca 30 x 40 cm.
Fyllning:
  • Blanda socker och mandelmjöl. Skär äpplena i tunna skivor.
  • Strö sockerblandningen över degen, men lämna ca 5 cm av kanten. Lägg äppelbitarna över sockerblandningen.
  • Lossa försiktigt kanten på pajbotten med en vass kniv. Vik in kanten över fyllningen. Pensla degen med ägg och strö över rårörssocker.
  • Grädda galetten i mitten av ugnen 15 min. Sänk temperaturen till 175° och grädda i ytterligare ca 30 min, tills kanten är gyllene och knaprig.
Sockerlag:
  • Koka upp vatten och socker. Rör tills sockret lösts upp.
  • Pensla äpplena med sockerlag och servera galetten med lättvispad grädde.
Klart!
Energi:

542 kcal

Protein: 9 g
Kolhydrater: 50 g
Fett: 34 g

Ingredienser

200 g
Mandelmjöl
3 dl
Vetemjöl
4 dl
Strösocker
1 dl
Ägg
1
Fyllning:
Strösocker
½ dl
Mandelmjöl
½ dl
Svenska äpplen
2 - 3
Ägg
1
Rårörsocker
3 msk
Sockerlag:
Vatten
½ dl
Strösocker
½ dl
Till servering:
3 dl