Jod

Jod

Därför kan jodbrist leda till struma

Jod har stor betydelse för ämnesomsättningen. Det är särskilt viktigt under perioder i livet då vi växer, alltså under fostertiden, samt i barn- och ungdomsåren.

Välj alltid ett salt som är berikat med jod.

Jod bidrar till att sköldkörteln fungerar som den ska och till normal produktion av sköldkörtelhormoner.

Fisk, skaldjur och ägg innehåller mycket jod. Även mjölk kan vara en källa till jod i kosten.  och mejeriprodukter. Ett glas mjölk på 2,5 dl ger ungefär 1/5 av dagsbehovet av jod. I vissa matkulturer är alger och algprodukter en viktig källa till jod.

Visste du att ...

  • Havssalt är naturligt rikt på jod.
  • Det är bara sköldkörteln av alla vävnader och organ i kroppen som behöver jod – så vitt vi vet idag.

Lagom är bäst!

Jodbrist leder till en viss typ av struma som bland annat innebär rubbad ämnesomsättning och en förstoring av sköldkörteln. Sjukdomen var vanlig i Sverige för ca 200 år sedan. Hos gravida kan jodbrist störa fostrets psykiska och fysiska utveckling.

I Sverige har salt berikats med jod sedan 1930-talet men på senare år har även icke joderat salt blivit vanligt på butikshyllorna. Om man köper kryddsalt eller flingsalt är det bra att välja en sort som är berikat med jod.

För mycket jod kan påverka sköldkörteln och leda till rubbningar i hormonbalansen. Algprodukter kan innehålla höga halter jod, vilket framför allt kan vara ett problem när man är gravid eller ammar.

Hur mycket jod behöver vi?

Det räcker med 3 gram berikat salt per dag för att minska risken för jodbrist.

Det rekommenderade dagliga intaget skiljer sig mellan olika åldersgrupper:

  • Barn 6-9 år: 120 mikrogram
  • Vuxna, tonåringar och barn över 10 år: 150 mikrogram
  • Gravida: 175 mikrogram
  • Ammande: 200 mikrogram

Källa: Livsmedelsverket: Jod och Livsmedelsverket: Salt